A művésznő Petit Pott mögött...

2012.10.16 19:33

 

A szegedi születésű Veszprémi Lili táskáit. Interjú alkotásról, festésről, sírásról, nevetésről...

útja már kiskorában körvonalazódott, azóta pedig az egyre népszerűbb Petit Pott márkanév alatt készíti ékszereit,

 

- Hogyan kezdődött a kézműves karriered?

- Kiskorom óta alkotok, engem a család csak művésznőnek hív, ezért adott volt, hogy mi az én utam. Szegeden a Tömörkény István Gimnáziumba jártam grafika szakra. Miután befejeztem a sulit, elsőre sikerült bejutnom Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, így kézenfekvő volt, hogy Budapestre költözöm. A legelső gondolatom az volt, hogy nekem ott valamiből fenn kell tartanom magam, ezért belevágok, és megpróbálok a saját kézműves munkáimból pénzkereseti lehetősséget előteremteni. Ez nyilván nem hangzik túl pozitívan, de kényszerhelyzet volt. Mikor elkezdtem, még apró kiegészítőket készítettem, és az emberek végignézhették a változást, ami bennem zajlik a munkáimon keresztül, és nem csak egy kiforrott, lediplomázott lány munkáit ismerhették meg. smile
 

- Főképp táskákat készítesz. Miért pont erre esett a választásod?

- A táskakészítés már régóta foglalkoztatott, eleinte magamnak készítettem párat. Autodidakta módon megtanultam varrni, ezt követően pedig már csak gyakorlatra volt szükségem és fantáziára. Nagyon izgalmas folyamat az, amikor egy terved életre kel.

 

- Kíváncsi lennék arra, hogy hogyan zajlik az alkotás folyamata?
- Ez egy eléggé hosszadalmas folyamat. Először inspirációt gyűjtök, kitalálom, hogy milyen szálon fusson a történet – kitalálok egy témát, legyen az egy kultúra, vagy csupán pár tárgy, ami inspirál. Ezt követik a tervek, a színek, majd alapanyagokat válogatok, bőröket, vásznakat. Magukat a vásznakat én is festem. Végül a kivitelezés következik, ahol sok minden változhat még.
 

- Szabadidődben, ha jól tudom, festeni szoktál...
- Igen. Olyan nekem a festés, mint másnak a sírás, vagy a nevetés: minden érzelmemet beleölöm, ott vezetem le a feszültségem. Nagyon szeretek festeni, csak sajnos nincs rá annyi időm, amennyit rá szeretnék szentelni.

- Ha jól sejtem, mindezek mellett már nem sok időd marad a kikapcsolódásra...

- Valóban. Jelenleg az alkotás tölti ki az életemet az iskola mellett, folyton táskákat készítek, minden nap, hétvégén is, és ha nem imádnám, már régen nem bírnám. Bár néha azt kívánom, bárcsak lenne rajtam kívül még vagy három Lili, de így szép az élet, ha nem unalmas.

 

- Hova tovább, mi lesz veled a jövőben?
- A jövőre nézve nagyon sok elképzelésem van. Diploma után szeretnék sok fejlesztést véghezvinni. Szeretném végre teljesen belevetni magam a munkába, mert az, amit most lehet látni, hogy csupán hetente-kéthetente frissül a blogom, nem visz előre. A jövőben létre szeretnék hozni egy kis manufaktúrát, ahol készülnének a munkáim. Ez még egyelőre csupán egy álom, de ha nagyon akarom, tudom, hogy sikerülni fog. smile

 

Lili munkái megtekinthetők a petit-pott.blogspot.com-on, vagy Facebookon Petit Pott név alatt.

 

Herczeg Liliána